De senaste veckorna har det varit en stor ökning av samtal, säger Maria Hansson, sjuksköterska på 1177 i Blekinge. Foto: SVT

Oroliga för coronaviruset ökar köerna till 1177

Uppdaterad
Publicerad

Oro för coronaviruset har ökat trycket på sjukvårdsrådgivningen 1177 de senaste veckorna. I Blekinge handlar runt en fjärdedel av samtalen om det nya viruset.

På kontoret i Asarum svarar sjuksköterskor på samtal från Blekingebor från morgon till kväll och de senaste veckorna har varit extra hektiska. På grund av oro för coronaviruset tar de emot 50-60 fler samtal varje dag – och många av samtalen handlar om oro.

– Vi hade gärna sett att man läst på själv på nätet först när man bara har en oro och inga tecken på symtom, säger Maria Hansson, sjuksköterska på sjukvårdsrådgivningen 1177 i Blekinge.

Corona i Blekinge

Längre kötider

De många samtalen påverkar kötiderna som tidigare varit från 6-7 minuter till omkring 16 minuter. Sjukvårdsrådgivningen i Blekinge hjälper även till att svara på samtal i en nationell kö där inte inringarens plats kan identifieras.

1177 uppmanar nu personer med oro för coronaviruset att läsa information på nätet först och bara ringa vid behov – då de långa köerna drabbar andra som söker hjälp. 

– De personer som är riktigt allvarligt sjuka som hade behövt hjälp snabbare kommer tyvärr i kläm, säger Maria Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet