Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bengt Wittesjö svara på tre frågor om coronaläget i Blekinge inför hösten. Foto: SVT/TT

Ökad smittspridning i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset väntas öka i Blekinge i månadsskiftet augusti-september. Det säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

– Vi är väl alla ganska trötta på covid. Men vi får lära oss att leva med detta.

Sedan midsommar har smittspridningen av coronaviruset ökat i Blekinge. Antalet inneliggande patienter har varit högre än vad man förväntade sig under sommaren – och nu finns också en oro inför hösten när folk återgår till sina arbeten och skolor efter semestrar och lov.

– Man kan inte gå omkring och oroa sig hela tiden, men det är klart att det finns en oro om vi får en ökad smittspridning. Då finns det ju alltid någon som råkar illa ut, framför allt bland riskgrupperna, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

Många vittnesmål om sjukdom

Att smittspridningen är hög kan Blekinges smittskyddsläkare konstatera, trots att man inte kan få en helt korrekt bild efter att den allmänna testningen slutade. Sedan i våras testas endast de personer som arbetar inom vård och omsorg – i Blekinge handlar det om omkring 10 000 personer.

– De utgör ju ändå en relativt representativ del av befolkningen. Sedan hör man ju många vittnesmål av att det är folk som är sjuka, som alltså inte jobbar i vården. Vi har en förhållandevis hög smittspridning i hela samhället, säger Bengt Wittesjö.

Men behöver vi oroa oss för hösten? Och är det okej att hälsa genom att ta i hand? I klippet ger smittskyddsläkaren svar på tre frågor om coronaviruset i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.