Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Regionen inför egen rekommendation om utökad covidvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö konstaterar att coronapandemin är långt ifrån över. Region Blekinge inför därför en egen rekommendation om utökad vaccinering för vårdpersonal.

Region Blekinge inför nu en egen rekommendation till vårdanställda att ta en fjärde spruta.

– Nuvarande vacciner ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död efter tre doser, men effekten avtar successivt, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

”Pandemin fortlöper”

Region Blekinges egen rekommendation till vårdpersonal ska börja gälla den 1 september. Det är samtidigt som Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer över 65 år och riskgrupper ska ta sin femte spruta. Alla vuxna över 18 år erbjuds samtidigt en fjärde spruta.

– Pandemin fortlöper men just nu ser läget positivt ut i Sverige och Blekinge. Men vi förväntar oss en ny smittotopp under hösten. Ju fler som är vaccinerade, desto större chans har vi att komma lindrigare undan, säger Bengt Wittesjö.

Se klippet för att följa med till Blekingesjukhuset och höra smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö om vaccinläget och nästa våg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.