Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson (M) berättar i klippet om de satsningar som ska göras på försvaret i Blekinge. Foto: Försvarsmakten/SVT

Försvarsministern om budgeten: ”Stora satsningar i Blekinge”

Uppdaterad
Publicerad

Stora satsningar ska göras på försvaret under 2024.

Det förklarade försvarsminister Pål Jonson (M) vid sitt budgetbesök i Karlskrona.  

Under onsdagen besökte försvarsminster Pål Jonson (M) Karlskrona. Han presenterade under förmiddagen försvarsbudgeten som nästa år utökas med 27 miljarder.

Satsningar kommer att göras på försvaret i Blekinge, men exakt vad eller hur kan Pål Jonson inte gå in på.

– Vi står inför en historiskt stor upprustning i hela landet och det är klart att det är extra viktigt för Karlskrona som redan har en stark militär närvaro och av allt att döma så kommer också den närvaron att öka. Men exakt antal är en fråga för försvarsberedningen som sedan ska riksdagsbehandlas.

Han säger dock att satsningar på personal, både utbildnings- och lönemässigt kommer att bli viktiga, samt forskning och teknikutveckling.

I och med budgetsatsningen nästa år kommer Sverige att nå upp till Natos mål om att två procent av BNP ska gå till försvaret.

Under sitt besök i Blekinge besökte Pål Jonson Saab Kockums, Marine Innovation Day, NKT och Marinbasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.