Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partierna i regeringsunderlaget vill öka försvarsbudgeten med 27 miljarder. Foto: TT

Försvarsbudgeten utökas med över 27 miljarder nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsbudgeten utökas med 27 miljarder nästa år, meddelarTidöpartierna på en pressträff. Sverige kommer därmed att nå upptill Natos mål om att två procent av medlemsländernas BNP ska gå tillförsvaret.

– Vi står inför historiska uppgifter inom försvarspolitiken. Vi ska intensifiera arbetet med den största upprustningen av totalförsvaret sedan 50-talet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

SVT rapporterade i somras att regeringen vill öka nästa års försvarsbudget med 20 miljarder. Nu är beslutet fattat – och ökningen blir alltså betydligt större än tidigare trott. Sammanlagt uppgår nästa års budget till 119 miljarder, att jämföra med dagens 92.

Ökningen på 27 miljarder består till stor del av redan aviserade satsningar. På dagens pressträff meddelades att ytterligare 700 miljoner ska tas från regeringens reformutrymme för att täcka Sveriges medlemsavgift i Nato.

Satsningen på försvaret beskrivs av försvarsministern som en direkt konsekvens av det försämrade säkerhetsläget och Rysslands invasion av Ukraina. Kriget innebär ett ökat tryck för Försvarsmakten både i form av resursförflyttningar, omvärldsbevakning och övningar, förklarar han.

– Vi har en försvarsmakt idag som går väldigt hårt. Vi är medvetna om det och de kommer behöva att behöva resursförstärkningar, säger han.

250 officerare till Nato-ledningen

Det väntade Nato-medlemskapet kommer också att innebära ökade kostnader på flera sätt, enligt Jonson. Som exempel nämner han att närmare 250 officerare kommer att behöva skickas till Natos ledningsstrukturer.

– Det kommer att ske gradvis, men det kommer attkräva en stärkt personalförsörjning.

För att säkra att försvaret har personal nog ska bland annat officersutbildningen få utökade medel. Senast 2025 ska dessutom antalet värnpliktiga öka till 8 000 per år, vilket också kräver utökade resurser.

Ska kompenseras för vapenleveranser

En annan post i satsningen gäller materiel. Tidöpartierna utlovar där kompensation för de leveranser av vapen och annan försvarsutrustning som Sverige skickat till Ukraina.

– Det som det kommer kosta Försvarsmakten att återanskaffa den här materielen kommer vi att lägga till. Det gäller inte minst Archer och Stridsfordon 90, säger KD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Enligt Oscarsson väntas prislappen på försvarets materiel öka ytterligare kommande år. Som exempel på kommande satsningar nämner han utveckling av nya stridsfartyg samt uppgradering av svenska Jas-plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.