• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Foto: TT

Fortsatt fiskestopp av ål

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fortsatt förbjudet att fiska ål mellan november och januari i Östersjön. Fiskestoppet ska skydda den rödlistade ålen.

Havs- och vattenmyndigheten lägger förbudet samma period som förra året, då ålen passerar Öresund på väg ut ur Östersjön.

-Vi väljer att lägga förbudet under den period då den blankål som passerar kustområden i Öresund bedöms ha goda möjligheter att vandra utan att ytterligare påverkas av svenskt fiske, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten.

Mellan november och januari kommer drygt 90 procent av fångsten från Öresundsregionen.

– Vi är medvetna om att åtgärden begränsar fångsterna men ser samtidigt att möjligheten för ålens reproduktion ökar med förbudsperioden, säger Sofia Brockmark.

Under år 2018 rapporterades fångster på 142 ton ål i kustfisket i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer