Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatta hamnstrejker oroar företagare Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatta hamnstrejker oroar företagare

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar oroar flera av de företag som nyttjar Karlshamns hamn. Skulle konflikten växa kan stora kunder börja se sig om efter andra alternativ.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar fortsätter. Under fredagen strejkar Hamnarbetarna mellan klockan 13 och 15, och Sveriges Hamnar svarar med en lock-out fram till midnatt. För Karlshamns hamn innebär det att verksamheten blir störd och in- och utlastning av gods påverkas.

Bland de större kunderna i hamnen är skogskoncernerna Södra och Vida, samt biltillverkaren Volvo i Olofström. 

– Så här långt har vi inte haft några direkta konsekvenser på vår verksamhet. Vi har olika alternativ hur vi ska sköta våra transporter så skulle det här bli en längre konflikt får vi naturligtvis se över de möjligheter vi har, säger Jonas Knutsson, informationsansvarig på Volvo i Olofström.

Skogskoncernen Södra med massafabriken Södra Cell i Olofström har inte heller ännu haft några större problem.

– Eftersom det hittills varit så pass korta strejker och lock-outer har det inte påverkat oss ännu, säger Marcus Svensson, presschef på Södra.

Kan bli tvungna att byta hamn

Vida har kunder över hela världen som är beroende av deras produkter. Varje dag har de egna tåg som går till Karlshamns hamn i Stilleryd som behöver lastas av och skeppas vidare,

– Just idag har vi turen att inte ha några stora båtar som lastar i Karlshamn men vi hade lika gärna kunnat haft tre båtar som skulle gått till England eller USA och då hade de inte blivit lastade, säger Måns Johansson, vice koncernchef Vida.

Finns det risk att ni måste lämna Karlshamns hamn?

– Blir vi alltför drabbade på sikt måste vi överväga det men vi hoppas att de kan komma överens. Vi vill jobba vidare med Karlshamn men skulle konflikten eskalera blir vi tvungna, för vi måste ha in vårt kassaflöde, men vi hoppas att slippa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet