Christian Thernström, Hamnarbetarförbundet i Karlshamn är lättad över att nu ha ingått ett andrehandsavtal med Sveriges Hamnar. Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hamnkonflikten löst – strejken är avblåst

Uppdaterad
Publicerad
Den långdragna hamnkonflikten är löst och den aviserade strejken har avblåsts. Detta efter att Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet i dag har ingått ett andrahandsavtal.
– Känslan är överväldigande lycklig, säger Christian Thernström, Hamnarbetarförbundet i Karlshamn.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att den långt gående hamnkonflikten är löst. Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har ingått ett andrahandsavtal.

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen”, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Enligt Hamnarbetarförbundet har de skrivningar om lokala förhandlingar som fackförbundet motsatt sig strykts i överenskommelsen.

– Jag är jätteglad och lättad och det känns otroligt roligt, säger Christian Thernström.

Lättnad i Karlshamns hamn

Den aviserade strejken som skulle bryta ut vid midnatt har därmed avblåsts. Christian Thernström från det lokala fackförbundet i Karlshamn har varit förberedd på att gå ut i strejk och är i dag förvånad.

– Jag trodde det var väldigt låsta situationer på båda sidorna så lite förvånad är jag, säger han.

Vd:n för Karlshamns hamn är också lättad över att konflikten nu är löst.

– Det är jätteskönt. Nu äntligen är det här löst och det är mycket skönt att man hittade en lösning innan konflikten bröt ut och kan börja fokusera på att jobba framåt istället för att diskutera konflikter, säger Mats Olsson, vd Karlshamns hamn.

Arbetet återgår som vanligt

Att parterna kommit överens innebär att verksamheten i alla berörda hamnar återgår till det normala och onsdagen blir en vanlig arbetsdag.

– Jag trodde faktiskt det skulle bli strejk men det känns jättebra att gå tillbaka till jobbet och att allt flyter på som det ska i hamnen, det känns tryggt och bra, säger Christian Thernström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska Hamnarbetarförbundet strejkar utanför Karlshamns hamn i januari 2019. Foto: Stina Sandström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet