Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges hamnar och Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet. Foto: Pressbilder

Hamnstrejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Den aviserade hamnstrejken i flera svenska hamnar är avblåst.

– Det känns helt otroligt! Det känns historiskt att vi nu efter 47 år äntligen har blivit en fullvärdig avtalspart, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar tecknade på tisdagseftermiddagen ett andrahandsavtal, enligt Transportföretagen.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbudet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Hamnkonflikten

Enligt Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges hamnar, innebär andrahandsavtalet att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna kommer att regleras av kollektivavtalet med Transportarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet: ”Så jävla gött”

Från Hamnarbetarförbundets sida meddelar man att alla skrivningar om lokala förhandlingar som förbundet motsatt sig nu är strukna i överenskommelsen.

– Så jävla gött, säger Eskil Rönér, förbundsordförande i en kommentar i ett pressmeddelande.

Hur stor sannolikhet trodde du det var för att avtalet skulle gå igenom?

– Jag har alltid trott att det funnits en chans, men inte mer än fem procent. Det här visar vilken grym sammanhållning vi har i vårt förbund. Det är verkligen inte kattskit, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet