Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, och Matthias Dahl, VD för Sveriges hamnar. Foto: SVT och Magnus Sandberg

Strejk och lockout väntar i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

På måndag morgon varslade Hamnarbetarförbundet om strejk i roro-terminalen i Göteborgs hamn. Några timmar senare kom svaret från Sveriges hamnar: Ett varsel om lockout.

Efter att förhandlingarna om ett kollektivavtal gått i stå varslade Hamnarbetarförbundet under veckan om strejker i hamnar från Sundsvall i norr till Helsingborg i söder – och nu alltså även i Göteborg. Det handlar om två timmar söndag den 27 januari.

Men redan på eftermiddagen svarade arbetsgivaren Sveriges hamnar med ett lockoutvarsel, som innebär att de anställda kommer hindras från att arbeta under hela den dagen, och även följande dag.

– Det är en massiv upptrappning som känns väldigt oseriös, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Hoppas på statliga medlare

Sveriges hamnar menar dock att arbetet ändå hindras under den dag som Hamnarbetarförbundet strejkar.

– Vår lockout går några timmar längre än deras strejk. Men om man ändå inte jobbar de timmarna är det inte meningsfullt att jobba senare, säger Mattias Dahl, VD för Sveriges hamnar.

Han hoppas dock att de statliga medlarna hittar en lösning, så att såväl strejker som lockouter inte behöver bli av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet