Efter fortsatta förhandlingar under onsdagen kom nytt besked om att parterna fortfarande inte lyckats komma överens kring avtalen.

Hamnkonflikten fortsätter – parterna inte överens

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet har avvisat Sveriges Hamnars bud om kollektivavtal, skriver arbetsgivarorganisationen på sin hemsida.

”Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet avfärdar Sveriges Hamnars erbjudande om hängavtal till branschens kollektivavtal i enlighet med den modell som gäller på svensk arbetsmarknad”, skriver Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Hamnar.

De återupptagna förhandlingarna under senhösten har därmed inte lett fram till någon lösning den här gången heller. Sveriges Hamnar säger sig dock stå till förfogande för fortsatta förhandlingar.

Mångårig konflikt

Den vid det här laget mångåriga konflikten har tidvis lett till stora störningar i Göteborgs hamn och har även medfört att Sverige är på väg att få en något ny modifierad strejklag. Grunden till konflikten är att arbetsgivarna redan har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och inte vill ha två olika avtal för samma arbete.*

– Det är beklagligt att vi fortfarande inte kan accepteras som fullvärdig part med ett likalydande avtal. Vi är fortsatt öppna för förhandlingar om vi kan hitta en konstruktiv form för det, skriver Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer