Joakim Ärlund och Erik Helgeson. Foto: Pressbilder

Ingen lösning i hamnkonflikten – striden fortsätter

Publicerad

Under tisdagen hölls ännu en förhandling som skulle ge tydliga besked kring avtalsfrågan mellan Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet. Men trots förhoppningen från båda sidor fortsätter konflikten.
– Nej, vi har inte kommit till avslut, vi ska höras igen imorgon, säger Erik Helgeson, på Hamnarbetarförbundet.

Under tisdagen träffades Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar för en fjärde förhandling. Förhoppningen var att avsluta de pågående avtalsförhandlingarna kring kollektivavtal, men så blev inte fallet.

– Jag är jättebesviken, vi har haft bra diskussioner och enats om praktiska lösningar för framtiden, men vi har ännu inte löst knäckfrågan, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot på Hamnarbetarförbundet.

Förslaget som diskuterats är ett innehållsmässigt likalydande avtal, alltså kollektivavtal, som det Sveriges hamnar har tecknat med Transportarbetarförbundet, men här har parterna olika önskemål.

– Jag är nöjd med att vi har en pågående förhandling, vi har trots allt rett ut en del frågor, även om kärnfrågan kvarstår. Vi vill inte ha en situation med flera kollektivavtal med olika innehåll för samma arbetsgrupp, säger Joakim Ärlund, vice VD och förhandlingschef för Sveriges hamnar.

Bakgrunden till hamnkonflikten

Sveriges hamnar har ett kollektivavtal med Transportarbetarförbundet, men inget med Hamnarbetarförbundet.

– Vi vill förhandla gemensamt med Transportarbetarförbundet, så att vi alla tre parter sitter vid förhandlingsbordet, men det har inte de velat. Så nu försöker vi lösa det med den näst bästa lösningen, säger Erik Helgeson och fortsätter:

– Om bara vi åtar oss att skriva identiska avtal, så finns ingen anledning för arbetsgivarna att förhandla eller komma överens med oss, och då blir vi ett meningslöst bihang till Transport, säger Erik Helgeson.

Men det håller inte Joakim Ärlund med om.

– Jag tycker inte det är rätt analys, de underskattar värdet för arbetsgivaren att prata med de fack som har medlemmar på arbetsplatsen, säger han.

Förhandlingen fortsätter under onsdagen

Enligt Hamnarbetarförbundet kan de ge garantier förutsatt att Sveriges hamnar och Transportarbetarförbundet gör samma åtagande.

Varför går Sveriges hamnar inte med på det?

– Vi har föreslagit ett hängavtal, som är en kopia av Transports avtal. Det är en beprövad lösning, men Hamnarbetarförbundets önskemål är ett experiment som kan innebära större risker för oss som arbetsgivare, och vi vill ha garantier för framtiden säger Joakim Ärlund.

Förhandlingarna fortsätter under onsdagen och på torsdagen kan nytt besked komma.

Tror du att ni har löst det då?

– Jag vill inte spekulera i det, säger Erik Helgeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer