En lösning på konflikten skulle vara att alla i Hamnfyran går över till Transportarbetareförbundet, menar Jan Sjölin. Foto: SVT

Medlarens förslag för att lösa konflikten: Lägg ner fackförbundet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Som en av landets mest erfarna medlare fick Jan Sjölin uppdraget att lösa hamnkonflikten i Göteborg. Nu uttalar han sig för första gången om den misslyckade medlingen. Och han kommer med ett kontroversiellt förslag till fackförbundet Hamnfyran.

Det är i slutet av en lång intervju med Uppdrag granskning, som medlaren Jan Sjölin presenterar sin lösning av konflikten i Göteborgs hamn. 

– Om alla i Göteborg går med i Transport kommer de som idag är med i Hamnarbetarförbundet att ta över Transports lokalavdelning i Göteborg. En enkel lösning. 

De ska lägga ner, helt enkelt? 

– Ja, de kommer ju att styra, helt och hållet. Men de blir ju då en del av Transportarbetareförbundet, det gillar de väl inte. 

”Det är hårresande”

En av Sveriges främsta experter på arbetsrätt,  docent Mats Glavå vid Göteborgs universitet, reagerar starkt på uttalandet från medlaren. 

– Det bekräftar ju att de är jäviga. Att hamnarbetarna skulle lämna sitt eget förbund och gå med i Transport? Det är hårresande, säger Mats Glavå.

Störst – men inget kollektivavtal

Hamnfyran föreslog tidigt att medlarna borde bytas ut med hänvisning till att de ”visat sig ha allt för stark koppling till LO-familjen”, men det avvisades av Medlingsinstitutet. 

Jan Sjölin har jobbat 30 år inom LO-förbundet Kommunal och den andre medlaren, Anders Lindström, har en lång bakgrund inom ett annat LO-förbund. 

Du tycker att ni har varit opartiska? 

– I den mån vi gör samma bedömningar om rättsläget som arbetsgivarsidan gör så gör vi ju inte det för att vi står på arbetsgivarsidan, så att säga. Vi gör samma bedömningar av faktiska omständigheter, säger Jan Sjölin. 

”Finns inget utrymme för arbetstagarna”

I containerhamnen är Hamnarbetarförbundet störst, men det är ändå fackförbundet Transport som har kollektivavtalet med arbetsgivaren APM Terminals.

Medlaren Jan Sjölin med kollegan Anders Lindström har lagt två förslag till avtal. Bägge har avvisats av Hamnfyran då avtalen inte skulle göra dem jämbördiga med Transport, vilket är vad Hamnfyran eftersträvar. 

– Deras uppfattning om den svenska modellen är att LO och arbetsgivarföreningen gör upp om kollektivavtal. Det finns inget utrymme för arbetstagarna att välja något annat, säger Erik Helgeson på Hamnfyran.

Medlaren Anders Lindström har avböjt intervju med Uppdrag granskning.

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet