Daniel Bernmar (V) är vice ordföranden i styrelsen för Göteborgs Stadshus AB, som äger Göteborgs hamn AB. Foto: Vänsterpartiet/twitter/SVT

Kommunalrådet: Vi har blivit förda bakom ljuset

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Göteborg hamns vd har motarbetat Hamnarbetarförbundet och jobbar aktivt för att driva igenom en lagändring av strejkrätten. Samtidigt har han försäkrat styrelsen i kommunens ägarbolag att han inte tagit ställning i hamnkonflikten, enligt kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Uppdrag granskning kan berätta hur Magnus Kårestedt, vd för kommunägda Göteborgs Hamn AB, haft en nyckelroll i konflikten som pågår i containerhamnen, samtidigt har han inte träffat Hamnarbetarförbundet, Hamnfyran, en enda gång.

Dessutom arbetar han aktivt för att få till en lagändring när det gäller strejkrätten – något han fortsatt med trots att inga stridsåtgärder råder i hamnen.

Åkte till ministern

I samband med publiceringen av reportaget skriver Daniel Bernmar (V) – kommunalråd och vice ordföranden i Göteborgs Stadshus AB, det bolag som äger Göteborgs Hamn AB – att hamnbolaget ska ha försäkrat både honom och styrelsen att de inte tar ställning i konflikten.

“De har uppenbart fört mig och styrelsen bakom ljuset”, skriver Bernmar.

”Han har underlättat för APMT”

Uppgifterna som framkommer i reportaget, menar Bernmar, sätter nytt ljus på det faktum att Kårestedt och Göteborgs Hamn AB:s styrelse i början av 2017 omförhandlade avtalet med APM Terminals – ett avtal Kårestedt tidigare ska ha sagt inte gick att omförhandla, enligt Bernmar.

“Plötsligt gick det att förhandla om och i början av 2017 sänktes kraven på APMT som operatör i hamnen. Detta följdes av den största lockouten i modern tid från APMT. Att Kårestedt då sitter på dubbla stolar och både företräder Sveriges hamnar och Göteborgs hamn är inte bara olyckligt utan förtroendeskadande”, skriver Bernmar och fortsätter:

“Han har insyn i arbetsgivarpartens strategi i konflikten, han deltar aktivt på deras sida som representant för staden och han har underlättat för APMT att eskalera konflikten.”

Kårestedt: Aldrig sagt att vi inte ska ta ställning

I ett mejl till Uppdrag granskning svarar Magnus Kårestedt såhär:

”Om Daniel har den uppfattningen måste vi givetvis diskutera och reda ut saken tillsammans. Min syn är att jag hållit min styrelse informerad och att vi även redovisat situationen i hamnen för Stadshus AB. I styrelsen har vi konstaterat att vi inte är en avtalspart i konflikten, men vi har aldrig sagt att vi inte skall ta ställning.”

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet