Carina Gunnarsson tror att förslaget från Jan Sjölin snarare var en reflektion än en rekommendation till parterna i konflikten. Foto: SVT/TT

Svaret efter medlarens kritiserade förslag: Han är lösningsinriktad

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Medlaren Jan Sjölin säger i en intervju med Uppdrag granskning att konflikten i Göteborgs hamn går att lösa om Hamnfyran lägger ner och går med i Transportarbetareförbundet istället. Nu kommenterar Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson utspelet.

– Jag har inte hört vad han har sagt och jag har inte heller sett inslaget så jag har lite svårt att kommentera någonting som sägs utan att ha hela sammanhanget, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör Medlingsinstitutet.

Uppdrag granskning erbjuder Carina Gunnarsson att få ta del av intervjun för att kunna kommentera vad medlaren Jan Sjölin sagt. Men hon avböjer och säger att hon ändå inte kommer att kunna ge ett annat svar. 

– Det är alltid så att man under en längre intervju kan säga en massa olika saker. Jag vet att Jan Sjölin är en av våra mest erfarna medlare. Han har ett förflutet som förhandlare och är lösningsinriktad, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör Medlingsinstitutet.

”Det är nog mer en reflektion”

Under själva medlingen försökte Hamnarbetarförbundet bli av med medlarna som båda har en bakgrund i olika LO-förbund. Men förslaget avfärdades av generaldirektör Carina Gunnarsson. 

Hur ser du på ditt beslut idag när medlaren Jan Sjölin i vårt program föreslår att man ska lägga ner Hamnfyran?

– Jag har ju svårt och tro att han har menat detta som en rekommendation till parterna att såhär ska det här lösas utan det är nog mer en reflektion han har gjort, säger Carina Gunnarsson. 

Kritik mot utspelet

En som reagerat starkt på uttalandet är en av landets främsta experter på arbetsrätt, docent Mats Glavå vid Göteborgs universitet. Han menar att uttalandet är hårresande och att det bekräftar att medlarna varit jäviga. Men Carina Gunnarsson håller inte med.

– Ja…det är ju hans reflektion, säger hon.

Så du har fortsatt förtroende för Jan Sjölin?

– Ja, det har jag.

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet