Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges hamnar och Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet. Foto: Pressbilder

Hamnkonflikten väcks till liv igen – arbetsgivaren stäms

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet stämmer arbetsgivaren APM Terminals i två separata mål i Arbetsdomstolen, eftersom Hamnarbetarförbundet anser att företaget brutit mot kollektivavtalet som undertecknades i våras.

Den långvariga konflikten i Göteborgs hamn såg ut att få sitt slut i våras när Hamnarbetarförbundet fick det man länge önskat. Ett likadant kollektivavtal som Transportarbetarförbundet tidigare haft med arbetsgivaren APM Terminals.

Men nu anser Hamarbetarförbundet att APM Terminals brutit mot kollektivavtalet och arbetsmiljölagen. Hamnabetarförbundet stämmer därför företaget på totalt 400 000 kronor i två separata mål, uppger Nyhetsbyrån Siren.

Informationsbrist

Erik Helgeson förbundsstyrelseledamot på Hamnarbetarförbundet berättar att det bland annat handlar om informationsbrist från arbetsgivarens sida.

– De lever inte ens upp till de mest grundläggande rättigheterna, de uppfyller inte lagens krav på att informera personal och de stänger ut oss om förändringar gällande förändrade arbetstider och liknande, säger han.

Han menar också att han inte är förvånad över att problemen fortgår.

– Vi visste att problemen skulle fortsätta. Det är inte en stor överraskning och det är provocerande.

Delar inte bedömningen

Joakim Ärlund, förhandlingschef på Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, som företräder APM Terminals, svarar i ett SMS att Sveriges Hamnar inte delar Hamnarbetarförbundets bedömning.

Han skriver också att Sveriges Hamnars uppfattning är att APM Terminals har följt alla de avtal som gäller. I övrigt avvaktar han med att lämna ytterligare kommentarer.

Se hur firandet såg ut när hamnstrejken blåstes av i våras efter 40 år av stridigheter i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.