Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om ”total arbetsnedläggelse”. Foto: SVT

Varsel om strejk i alla Sveriges hamnar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om strejk, ”total arbetsnedläggelse”, på alla hamnar i landet. Strejken startar den 6 mars. Enligt Sveriges hamnar kommer strejken att få enorma konsekvenser för landet.

Hamnarbetarförbundet meddelar beslutet på en presskonferens och i ett pressmeddelande.

Man anklagar arbetsgivaren Sveriges Hamnar för lögner i samband med att de har meddelat stridsåtgärder mot Hamnarbetarförbundets medlemmar.

Hamnkonflikten

Det var den 22 februari som arbetsgivaren varslade om stridsåtgärder mot Hamnarbetarförbundets medlemmar i landets hamnar. Enligt förbundet ska arbetsgivaren i samband med det sagt att förbundet inte accepterar ett sedvanligt ”andraavtal”. Det är en ”ren lögn”, enligt Hamnarbetarförbundet.

”Ingen annan utväg”

Man säger nu att Hamnarbetarförbundet inte ser någon annan utväg än total arbetsnedläggelse på samtliga medlemsföretag inom Sveriges Hamnar.

Enligt facket berörs ungefär 1 000—1 300 av förbundets medlemmar i runt 20 terminaler, och något färre hamnar av den varslade storstrejken.

Strejken kommer att få stora konsekvenser, men facket kommer att vara välvilliga till dispenser, exempelvis om strejken kommer att innebära ”samhällsfarliga” effekter.

– Vi har inte för avsikt att skada mer än nödvändigt, säger Erik Helgeson.

Han kallar arbetsgivarnas lockoutvarsel i förra veckan ”väldigt dramatiskt”, och något som bland annat kommer att ge lönesänkningar. Han beskriver arbetsgivarnas behandling av enskilda arbetarna som trakasserier och kallar det 30-talsfasoner.

Motsatt bild

Sveriges hamnar svarar så här:

– Hela ansvaret för den här konflikten ligger på Hamnarbetarförbundet. Det är de som har startat och de är de som har eskalerat den, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef.

Enligt Ärlund har man gjort allt för att lindra konflikten.

– Vi har gett dem allt de har velat ha utom möjligheten att förhandla om egna villkor.

Konsekvenserna av en eventuell strejk beskrivs som mycket stora.

– En mycket stor del av all import och export kommer att påverkas. Det blir otroligt stora konsekvenser för Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet