Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De första förskollärarstudenterna i Ronneby har påbörjat sin 3,5 år långa utbildning på Kunskapskällan. Foto: SVT/Henrik Friberg

Framtidens förskollärare utbildas i Ronneby: ”Jätteviktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Den första veckan har gått på nya universitetsutbildningen till förskollärare på Kunskapskällan i Ronneby. Förhoppningen är att de 28 studenterna ska vilja jobba kvar i länet efter examen.

Caisa Persson och Elin Hansson är två av studenterna som valt att plugga på hemmaplan.

– Det passade perfekt när jag inte ville flytta, säger Caisa Persson, som vikarierar inom förskolan i Ronneby i dag.

Utbildningen är ett samarbete med Linköpings universitet och består helt och hållet av digitala lösningar via Kunskapskällan i Ronneby. Det var ett högt söktryck, därefter har antalet platser utökats.

Varannan förskollärare saknar utbildning

Verksamhetschef i Ronneby, Ann-Charlotte Wernered, hoppas att studenterna om tre och ett halvt år ska vilja jobba i kommunen och bidra till att höja antalet utbildade förskollärare.

– När första kullen går ut har vi möjlighet att få in ny personal till förskolan med den senaste utbildningen, vilket är jätteviktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.