Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två männen säger sig vara spelkompisar med specialintressen. Åklagaren menar att de har anlagt mordbranden i Stiby och har kopplingar till flera olika terrororganisationer. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Terrormisstänkta campare inför rätta – satte eld på minkfarm

Uppdaterad
Publicerad

De två unga männen reste från Stockholm till Sölvesborg för att campa, dricka te, titta på kor och plocka svamp.

Utflykten slutade, enligt åtalet, med att de satte eld på en nedlagd minkfarm.

Säkerhetspolisen och FBI har varit inkopplade i fallet som innehållet både mordplaner och ett planerat bombattentat mot en abortklinik.

18-åringen hade höstlov från skolan när han i oktober 2019 tillsammans med sin 20-årige kamrat bilade ner till Sölvesborg. Chaufför var 18-åringens mamma som släppte av dem vid Stiby backe naturreservat. Där skulle de campa; göra mat över öppen eld, läsa böcker, plocka svamp och spela kort, enligt den officiella agendan.

Strax innan klockan 21 onsdagen den 30 oktober fick SOS larm om en brand på en minkfarm. En brand som de båda männen först uppgav att de inte hade märkt av – trots att de tältade bara en bit därifrån.

Säpo och FBI kopplades in

Branden visade sig dock vara anlagd och så småningom började polisen misstänka de båda männen, då de diskuterat dåd mot minkfarmar på ett forum på nätet.

De båda männen har utretts av Säpo och FBI. Detta då den yngre av de åtalade männen vanligtvis bor utomlands och förkommer i en terrorutredning.

20-åringen: ”Vi ville bränna ner skiten”

Våren 2020 inleddes förhör med 20-åringen. Till en början höll han fast vid att han och vännen varit i Sölvesborg för att campa och nekade till alla misstankar.

Polisen presenterade dock en mängd bevis; filmer, bilder och chattar som gick tvärtemot 20-åringens förklaring.

Bevisning som till slut fick 20-åringen att erkänna.

– Vi ville orsaka skada, bränna ner skiten, säger han i ett senare förhör och förklarar att han inte tycker om minkindustrin.

Här är männens egna bilder från campingutflykten i Stiby. I förhör har de erkänt att de saboterade minkfarmen och satte eld på den. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Meningen var att släppa minkar fria

I höstas inleddes förhör med den 18-årige mannen, som precis som sin kamrat först nekade till alla anklagelser. Men när polisens bevisning blev för svår för honom att förklara erkände även han.

Till en början ville kamraterna bara sabotera och släppa ut minkar. Men när de insåg att det inte fanns några minkar på anläggningen, bestämde de sig för att bränna ner lagerbyggnaden, vilket de berättar i förhör.

Männen misstänktes för stämpling till mord

Männen var inledningsvis också misstänkta för ännu grövre brottslighet. Enligt åklagaren planerade de att ta livet av en dömd sexbrottsling och en domare i Mellansverige, då 18- och 20-åringen anser att sexbrottslingen fått för milt straff.

I förundersökningen finns även chattar där männen planerar att bomba en abortklinik i Stockholm.

Bevisen var dock inte tillräckliga för att väcka åtal.

Nekar till mordbrand

Rättegången gällande mordbrand startar i Nacka tingsrätt på fredagen och är planerad att pågå till och med tisdag. Männen medger ansvar för grov skadegörelse, men nekar till mordbrand.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer