20 personer från räddningstjänsten bekämpade branden på minkfarmen i Stiby i oktober 2019. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Minkfarmaren om branden: ”En skräckupplevelse”

Publicerad

Minkfarmaren trodde först att det var ett pojkstreck som hade urartat när hans gård stod i lågor. Men snart kopplades både Säpo och FBI in i mordbrandsutredningen.

– Branden var en skräckupplevelse, säger minkfarmaren till SVT Nyheter Blekinge.

Det har gått drygt ett år sedan minkfarmen på Stibyvägen sattes i brand. En lagerbyggnad brann ner till grunden och två män, 18 och 20 år gamla, står åtalade för mordbrand.

När branden startade hade verksamheten legat nere i ett års tid och det fanns inte längre några minkar på gården.

”Du känner dig väldigt liten när det brinner”

Mannen, som senast bedrev minkfarm på gården, är en mångårig minkfarmare och fick vetskap om branden via ett telefonsamtal. Han tog sig till platsen direkt och möttes av ett eldhav.

– Du känner dig väldigt liten när det brinner. Det brann så mycket att det syntes över trädtopparna flera hundra meter bort. Det var en skräckupplevelse, säger han.

Till en början trodde han att allt var ett pojkstreck som hade urartat.

– Att det skulle ha koppling till djurrättsaktivism och terrorism kunde jag inte ana.

Hittade tändstickor på gården

Under natten direkt efter branden inspekterade han gården och fick plötsligt syn på tändstickor innanför dörren till en av farmens övriga byggnader. 

– Då förstod jag att de hade tänkt tända eld där också. Jag ringde polisen och när de var klara kom Säpo.

När elden hade slocknat hittade minkfarmaren tändstickor i en av gårdens andra byggnader. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Lättad över att polisen fick tag i misstänka

På fredag inleds rättegången mot de två misstänkta. Minkfarmaren kommer att följa den via media.

Han är lättad över att polisen fick tag i de misstänka.

– Det är viktigt att man får fast de som ger sig på någon annans verksamhet. Alla har rätt till en uppfattning, men man har inte rätt att förstöra någon annans verksamhet, säger mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer