Varje vecka har åskådare kommit till Brunnsparken i samband med bönestunderna – både de som vill visa sitt stöd och de som vill visa sitt missnöje. Foto: SVT

Fredagsbönen i Brunnsparken – en vattendelare i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Bönestunderna i Brunnsparken har kritiserats av kommunalrådet, filmats av kritiska medborgare och väckt debatt i sociala medier.

Och i centrum av debatten står en förening som letar efter en lämplig lokal.

Under augusti och september har Islamiska kulturföreningen i Ronneby fått tillstånd från polis och tjänstemän på kommunen att hålla fredagsbön i Brunnsparken, för att kunna hålla avstånd under coronapandemin.

Bönestunderna har blivit en vattendelare och gjort Brunnsparken till en öppen skådeplats för delar av den debatt som dagligen utspelar sig på lokala Facebooksidor.

Varje vecka har åskådare kommit till Brunnsparken i samband med bönestunderna – både de som vill visa sitt stöd och de som vill visa sitt missnöje.

En sista utväg

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) gick tidigt ut och kritiserade tillståndet, ett ställningstagande som efter koranbränningen i Kallinge och upploppet i Ronneby fått kritik för att ha bidragit till att trappa upp stämningen. 

Själva beskriver föreningen den nuvarande lösningen som en sista utväg under coronapandemin och vittnar om svårigheter att hitta någon som vill hyra ut en lokal till dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet