Fredrikskyrkan bombhotad – säkerheten skärps

Uppdaterad
Publicerad

Fredrikskyrkan i Karlskrona, som på söndag ska öppnas efter en lång tids omfattande renovering, utrymdes vid lunchtid i dag. Orsak: två bombhot ringdes in till kyrkans personal.

– Det kom in någon form av olaga hot och vi har varit på plats för att upprätta en anmälan, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Det var kyrkan själva som beslutade om att utrymma lokalerna efter att hoten kommit in till stadsförsamlingens expedition via telefon.

– Polisens bedömning nu är att det i nuläget inte är någon fara, men det kommer att utredas vidare, säger Stephan Söderholm.

Det var på torsdagsförmiddagen som en okänd kvinna vid två tillfällen ringde och meddelade att hon tänkte ”spränga kyrkan”.

Hundratals gäster väntas

I kyrkan pågick samtidigt febrilt arbete med de sista detaljerna inför söndagens invigning dit 700 besökare och biskop Johan Tyrberg väntas närvara.

– Det här kom ytterst olägligt för oss. Vi håller på att slutföra den största renoveringen av ett kyrkorum som gjorts i Sverige, säger Ulf Larsson, säkerhetsansvarig och byggprojektledare i kyrkan.

Enligt Larsson förs nu en dialog med polisen för att garantera säkerheten inför biskopens besök.

– Vi väntar 700 besökare och givetvis är det så att vi måste kunna garantera säkerheten för alla. Vi håller redan nu extra koll vid alla dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.