Mattias Christiansson, SVT, Peppe Alfiero, SR, Mimmi Karlsson-Bernfalk, BLT, och Anders Nilsson, Sydöstran, är arrangörer tillsammans med Karlskrona kommun. Foto: Marcus Palmgren/BLT

Fria ordets dag: ”Finns stor spridning av falska nyheter”

Publicerad

Karlskronas över 700 elever i årskurs sex ska nu få lära sig mer om demokrati och yttrandefrihet. På onsdag är det Fria ordets dag.

Tillsammans med Karlskrona kommun anordnar Sydöstran, Sveriges Radio, BLT och Sveriges Television Fria ordets dag på Konserthuset i Karlskrona.

”Det gäller källkritik ”

– Min bild är att sjätteklassarna i dag lever i ett intensivt informationsflöde. Om vi med detta kan ge dem bästa möjliga förutsättningar att sortera, när det gäller källkritik och vem som är avsändare till en nyhet, då vill jag gärna bidra till det, säger Mattias Christiansson, som är redaktionschef på SVT Nyheter Blekinge.

Falska nyheter

Även Mimmi Karlsson-Bernfalk, som är chefredaktör på BLT, är en av arrangörerna.

– Vi ser ju i dag att det finns en stor spridning av falska nyheter och falsk information. Så vi behöver prata mer om det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer