Eyjolfur Gudmundsson från Island jobbar som stafettläkare i Blekinge. Foto: SVT

Friheten fick honom att bli hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Han har ingen fast tjänst utan jobbar bara som hyrläkare.

I dag finns inga yrkesutmaningar som kan få honom att lämna den livsstilen.

Islänningen Eyjolfur Gudmundsson har jobbat som distriktsläkare i 26 år och har ingen fast tjänst. Han har valt att bara jobba som hyrläkare både i hemlandet och i Sverige.

På Samaritens vårdcentral i Karlshamn jobbar han återkommande tillsammans med några andra kollegor från Island. Därför kallas en av läkarlinjerna på vårdcentralen numera lite skämtsamt Islandslinjen.

Inhyrd personal i vården

– Jag brukar vara på vissa ställen där alla känner mig och patienterna känner mig. Det är bra för kontinuiteten också, säger Eyjolfur Gudmundsson, som utbildade sig till distriktsläkare i Sverige.

Jobbar två veckor

När SVT Nyheter Blekinge träffar honom går han på ett två veckor långt vikariat på vårdcentralen. I augusti ska han jobba på Island.

Var han ska jobba under hösten har han inte bestämt ännu. Men det är inget han oroar sig över – utan det är en livsstil han har valt och trivs med.

– Jag trivs med friheten att styra mitt arbete själv och göra min egen planering. Jag bestämmer själv när jag ska vara ledig och när jag ska jobba. Det gör att jag kan styra mitt liv bättre och det har en lugnande effekt på mig, säger Eyjolfur Gudmundsson.

20 patienter om dagen

Landstingets kostnad för inhyrd personal skenar och Eyjolfur Gudmundsson menar att det självklart är bäst med fast anställd personal:

– Det är bäst för kontinuiteten och patienterna. Samtidigt så tycker jag att stafettläkare är effektiva. När vi är här så jobbar vi stenhårt hela tiden med patienterna. Vi är inte mycket på möten eller på andra uppdrag, utan i patientkontakt hela tiden, säger Eyjolfur Gudmundsson, som tar emot cirka 20 patienter om dagen.

Det är även brist på läkare i hans hemland Island. Men det har börjat vända. Isländska läkare som tidigare jobbat som stafettläkare utomlands har börjat återvända. En av orsakerna är att lönerna för yrkesgruppen har höjts.

– Det har börjat gå bättre för Island efter kraschen som vi hade för några år sedan. Det går åt rätt håll. Fast ute på isländska landsbygden så är det fortfarande läkarbrist och det är ett stafettläkarsystem där precis som här, säger Eyjolfur Gudmundsson.

Vad skulle få dig att sluta som hyrläkare och bli fast anställd i stället?

– Jag vet inte om jag är så förtjust att sluta helt med detta. Jag tror att jag alltid kommer att resa ibland och ha lite alternativ. Det är bra med omväxling i ett jobb och jag tror jag blir en bättre läkare av det helt enkelt, säger Eyjolfur Gudmundsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet