Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En så kallad fritidsbuss ska köra barn och ungdomar i Karlshamns kommun till eftermiddagsaktiviteter som de inte kan ta sig till själva. Foto: SVT

Fritidsbuss ska få fler unga att röra sig – skjutsar till sporten

Uppdaterad
Publicerad

En fritidsbuss som kör barn och ungdomar till sportaktiviteter efter skolan, det ska bli verklighet i Karlshamns kommun.

Genom ett nytt samarbete är målet mer rörelse bland unga och ökat engagemang i föreningslivet.

Pilotprojektet går ut på att införa en så kallad fritidsbuss, som ska köra barn och ungdomar till eftermiddagsaktiviteter som de inte kan ta sig till själva. Det är satsningar av Karlshamns kommun i samverkan med bland annat RF Sisu och Sparbanken i Karlshamns stiftelse.

– Det ger våra barn och unga bättre möjligheter till rörelse och fritidsaktiviteter, samtidigt som lokala idrottsföreningar får en chans att få in nya medlemmar, säger Jonke Höglund på stiftelsen.

Ser stort intresse

Lokala idrottsföreningar har bjudits in till en träff för att Karlshamns kommun ska få en tydlig bild av intresset som finns för fritidsbussen. Men redan nu har projektets aktörer fått ett starkt intryck av att idén är välkomnad.

– Vi har tio föreningar från många olika idrotter som är med och jag tror att fler kommer trilla in, säger Mathias Roos på RF Sisu.

Förutom den nya fritidsbussen utförs satsningar även för äldre. Längs strandpromenaden utvecklas en aktivitets- och trivselyta, där det ingår nya motionsredskap anpassade för äldre samt fler sittytor och extra belysning längs gångvägen.

Hör mer om Karlshamns fritidssatsningar i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.