Susekullens fritidsgård i Olofström. Foto: Privat

Fritidsgård i Olofström stänger akut

Publicerad

Efter en inspektion beslutades i dag att fritidsgården Susekullen i Olofström omedelbart ska stängas. Det beror på att inga av de brister som påtalades vid en brandskyddsinspektion har åtgärdats.

Beslutet fattades av byggnadsnämndens ordförande, Pirjo Veteli (S).

– De har haft en brandskyddstillsyn, och fick till den siste mars på sig att åtgärda alla brister som fanns. Men vid en inspektion igår visade det sig att det inte har gjorts några av de åtgärder som påtalades, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

I beslutet står det bland annat att ”byggnadsverken har brister som kan äventyra säkerheten för dem som uppehåller sig i eller i närheten av byggnadsverket”. För ungdomar och fritidsledare kommer beslutet som en besvikelse.

– Det står fullt med ungdomar ute på tomten nu, som får läsa om att byggnaden är förbjuden att använda och att de därför inte får komma in, säger Istvan Czipo, fritidsledare på Susekullen.

Gammal fritidsgård

Susekullen är en av Sveriges äldsta fritidsgårdar, och har bedrivit verksamhet sedan 1966. Byggnaden ägs av kommunen men är föreningsdriven.

– Vi förväntade oss faktiskt att kommunen tar sitt ansvar att hjälpa till med brandskyddet och eventuella reparationer, eftersom de äger fastigheten och tomten. Vi får bara årliga bidrag för att bedriva verksamhet.

Vart ungdomarna ska ta vägen nu är för tillfället oklart.

– Jag vet inte, men det måste lösas på något vis. Jag vet att man funderat på om de kan vara i Folkets hus, men jag är osäker, säger Pirjo Veteli (S), byggnadsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.