Foto: SVT

Fyra av fem kommuner har brist på skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

I fyra av Blekinges fem kommuner finns det inte tillräckligt med skyddsrumsplatser, det visar en undersökning gjord av Hem och Hyra. Bara i Olofströms kommun finns det skyddsrumsplatser så det räcker till alla invånare i kommunen.

Skyddsrumsplatserna räcker inte till samtliga invånare i fyra av fem kommuner i Blekinge, visar Hem och Hyras granskning.

Det saknas platser till ungefär en tredjedel av invånarna. I Karlshamn finns det minst antal skyddsrumsplatser per kommuninvånare, med 21 148 platser för en befolkning på 32 200 personer. Bara i Olofströms kommun finns det tillräckligt med skyddsrumsplatser som samtliga kommuninvånare.

Brist i Sverige

Blekinge är inte ensamt om bristen på skyddsrum. Det är totalt nio kommuner i landet som likt Olofström har skyddsrumsplatser för alla sina invånare.

Bristen på skyddsrum kan enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bero på att rummen inte byggdes på orter med mindre än 5000 invånare och att inga skyddsrum har byggts sedan 2003.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer