Foto: Privat/TT

Gårdsförsäljning av vin kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Gårdsförsäljning av vin och öl kan bli möjligt. I eftermiddag fattade riksdagen beslut i frågan och uppmanar nu regeringen att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

– Det är ju helt fantastiskt, säger Johan Larsson, vinodlare i Blekinge.

Frågan har länge diskuterats och det finns för första gången en politisk majoritet som vill tillåta försäljning av egenproducerat öl och vin hemma på gården. Riksdagen vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol i ”begränsad utsträckning” och på onsdagen röstades förslaget igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

– Det låter helt underbart. Första steget är nu taget med råge och det är bättre än vad vi hoppats på, säger Johan Larsson på Stora Horns Vingård på Hasslö.

Leder till fler besökare

Enligt de vinodlare SVT Nyheter Blekinge pratat med handlar det i första hand om landsbyggsutveckling.

– Jag tror det kommer att leda till att fler besöker Blekinges vingårdar om det finns en möjlighet att köpa med sig det vinet man får provsmaka, säger Staffan Ottosson på Vingården Stora Boråkra.

– Det är en hantverksmässig produkt som inte är billig och inget man köper för att bli full. Då köper man en box på Systembolaget eller åker till Tyskland, säger Johan Larsson.

Förslaget som nu röstats igenom går ut på att se över den nuvarande lagstiftningen och forma den så att gårdsförsäljning möjliggörs utan att det svenska alkoholmonopolet hotas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.