Alliansen och SD vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol i ”begränsad utsträckning”. Foto: TT

Riksdagen vill se gårdsförsäljning av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen uppmanar nu regeringen att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Förslaget röstades på onsdagen igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Riksdagen vill se en lagstiftning som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol i ”begränsad utsträckning”. Socialutskottets förslag till ett så kallat tillkännagivande – en uppmaning – till regeringen vann majoritet i riksdagen på onsdagen med siffrorna 151 mot 140.

Brasklappen i uppmaningen är att det ska ske ”under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras”. Regeringspartierna och Vänsterpartiet var emot beslutet. Det skulle innebära ett avsteg från den ”systematiska och sammanhållna alkoholpolitik som varit framgångsrik för Sverige”.

Vin

Systemets monopol

– Det är alkoholpopulism som hotar alkoholmonopolet, sade socialdemokraten Hans Hoff i debatten, som hölls i förra veckan.

Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) avfärdade det.

– Beslutet handlar inte om något annat. Det handlar om gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolagets monopolställning inte hotas, sade hon.

En utredning från 2009 konstaterade att en försäljning av alkoholdrycker direkt från tillverkaren inte är förenligt med Systembolagets monopolställning. Det skulle också vara olämpligt ur alkoholpolitisk synpunkt.

Alliansregeringen sa nej

En utredning året därpå konstaterade däremot att gårdsförsäljning kan förenas med EU-rätten och detaljmonopolet under förutsättning att även utländska tillverkare kan få sina produkter sålda genom gårdsförsäljning. Två år senare, 2012, meddelade dock Alliansregeringen att det inte skulle läggas något sådant förslag.

Men nu uppmanas regeringen att hitta en framkomlig väg för gårdsförsäljning av lokalproducerade drycker såsom öl, vin och cider. Förslaget bygger på motioner från M, KD och C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vin

Mer i ämnet