Sverige och vinodling brukar inte förknippas med varandra. Men det finns faktiskt över 200 vinodlingar i Sverige. I slutet av 2017 var 76 företag registrerade som vingårdar. De flesta ligger i Skåne, följt av Västra Sverige, samt Öland och Gotland. Föreningen Svenskt Vin räknar med att de svenska årliga skördarna i Sverige producerar 60 000 liter vin.
Rekordskördar efter sommarens torka
År 2016 blev ett riktig bra år för de svenska vinproducenterna – men i år har skördarna blivit större än någonsin, på grund av den ihärdiga torkan. Den varma våren och sommaren innebar att det blev en riklig och väldigt tidig blomning, vilket i sin tur bäddade för stora mängder druvor på gårdarna runt om i Sverige.
– Det kunde man aldrig tro att de finns de som kunde skörda i augusti. Tidigare har vi skördat i slutet av september eller början av oktober, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt vin.
Driver en försöksodling
Sveneric Svensson driver också en försöksodling i Väröbacka i Varbergs kommun. På vingården odlar de olika slags druvor, för att vidareutveckla hur man bäst gör vin i Sverige. Vanligast är att odla gröna druvor, vilket blir till vitt vin. I slutet av september var det dags att skörda de blå druvorna, som blir till rött vin.
Se och hör Sveneric Svensson berätta om årets skörd och framtiden för svenskt rödvin.