Allt mer tillsatser i vin, varnar experten. Foto: TT

63 tillsatser i vin – får inte redovisas på etiketten

Uppdaterad
Publicerad

Många viner innehåller rader av tillsatser som inte behöver redovisas för konsumenterna. Det hävdar journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som har granskat vinbranschen, i en ny bok.

Det finns 63 olika godkända tillsatser som får användas i vanligt vin och 45 i ekologiskt vin, utan att det redovisas, säger Mats-Eric Nilsson. Det är till och med förbjudet att skriva ut vad vinet innehåller. Sulfiter är det enda ämne som måste deklareras på etiketten eftersom det är ett allergent ämne.

Men är vinet dåligt om man använder godkända tillsatser ?

Vin

– Nej, men konsumenten vill förstås gärna veta vilka tillsatser man använt, precis som när det gäller mat, säger Mats-Eric Nilsson.

EU-direktiv på gång

Vin är undantaget från kravet på innehållsförteckning. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om vilka tillsatser som bör redovisas på vinflaskor i framtiden. Systembolaget avvaktar nya direktiv men det är dock osäkert när de kan bli verklighet.

Utbudet av ekologiska och alkoholfria viner har ökat på Systembolaget, men naturviner – som inte innehåller några tillsatser alls – kan vara svåra att hitta.

Sökbara viner

– Vi ser ett ökat intresse för naturviner hos våra konsumenter och de är sökbara via vår webbsida. Vår personal kan ge råd om naturviner i butikerna. Men vi kan inte märka ut naturviner på hyllorna, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

I era butikshyllor framgår sockerhalten i vinerna. Varför kan ni inte tydligare visa att det handlar om naturvin?

– Vi måste invänta EU-direktiv innan vi kan göra det, säger Elina Yli-Torvi.

Stort ansvar

Mats-Eric Nilsson anser att Systembolaget inte behöver invänta några EU-direktiv för att bättre exponera naturviner i butikerna.

– Systembolaget har ett stort ansvar att informera mer om naturvinerna. Konsumenterna kan ju inte välja att köpa sitt vin någon annanstans och allt fler kommer att vilja bli guidade till tillsatsfria alternativ, säger Mats-Eric Nilsson.

Det här är naturvin

Naturvin görs som ekologiskt vin av obesprutade druvor. Det jäser på naturlig väg och får inte tillföras några tillsatser alls.

Någon fastslagen märkning för naturvin finns dock inte ännu. Vissa organisationer och naturvinskännare anser att en mindre mängd sulfit (svavel) kan få tillsättas vid buteljeringen. På i stort sett alla viner står att de innehåller sulfiter. Hur mycket får konsumenten dock inte veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vin

Mer i ämnet