Foto: Anna Ahlgren

Länsstyrelsens uppmaning: Lämna geten ifred

Uppdaterad
Publicerad

Den hemlösa geten Tösen rymde från sitt privathägn i Wämöparken – efter bara några timmar. Uppståndelsen kring det omskrivna djuret gjorde henne stressad, enligt länsstyrelsen.

Torsdagen blev allt annat lugn för den get som den senaste veckan sprungit lös i Karlskrona. Trots att den fångades in och tilldelades ett eget hägn i Wämöparken var den lika snabbt på luffen igen. Allt ståhej kring det nya hemmet i parken stressade sannolikt geten så mycket att den beslöt sig för att rymma från sitt nya hem.

– Det var väldigt mycket folk vid henne under gårdagen och det var till och med personer med hundar som gick in i hägnet. Personalen i parken uppfattade henne som väldigt stressad sent på dagen, säger Doris Larsson,  avdelningschef för djurskydd vid länsstyrelsen.

”Vill få hem henne”

Så i går kväll skickades polisen återigen ut för att söka efter Tösen. Patrullen lyckades spåra Tösen till Oskarsvärnsvägen, men fick aldrig tag på henne.

– Det finns inga hål eller så i staketet. Vi har ingen aning hur hon tagit sig ut, säger Doris Larsson.

De vet inte vart hon befinner sig nu, men de letar efter henne.

– Vi vill få hem henne.

Länsstyrelsen uppmanar nyfikna att inte åka ut – utan hålla sig därifrån.

– Tanken är att hon ska tillbaka till parken, men erbjudas en mer skyddad plats så att hon i lugn och ro kan acklimatisera sig i den nya miljön. Vår uppmaning tills vidare är att allmänheten måste lämna henne ifred, säger Doris Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.