Foto: André Kvist/SVT

Giftämnen funna intill Kustbevakningens kontor

Uppdaterad
Publicerad

Flera i Kustbevakningens personal har blivit sjuka i cancer och andra autoimmuna sjukdomar. I en rapport visar det sig att marken intill byggnaden innehåller förhöjda halter av giftiga ämnen. Något som kommunen känt till i över ett år.

Det råder många frågetecken kring anledningen varför många i Kustbevakningens personal lider av svåra sjukdomar. På en avdelning har nio utav ett tjugotal medarbetare insjuknat. I en saneringsrapport som SVT Nyheter Blekinge tagit del av så visar det sig att marken intill huvudkontoret innehåller förhöjda halter av PAH:er.

– I samband med saneringen så tog vi prover vid olika tillfällen och löpande för att hålla koll på föroreningens utbredning och när vi analyserade vatten och jordprover så kunde vi konstatera kolväten av olika slag, säger Styrbjörn Bjarke, senior rådgivare som var Kustbevakningens organiserare i ärendet.

Giftlarmet på Stumholmen

Halter över Naturvårdsverkets riktlinjer

Det var i mitten av 2014 som ett dieselläckage inträffade i den intilliggande byggnaden vid Kustbevakningens huvudkontor. Uppemot 1500 liter diesel sanerades men det hittades även höga halter av PAH, polycykliska aromatiska kolväten. Ämnet är giftigt och cancerframkallande.

– Baserat med våra samtal med konsulterna så översteg det riktvärdena men inte särskilt mycket, ingen har påtalat att man bör ta upp det, säger Styrbjörn Bjarke.

Trots att nivåerna är över Naturvårdsverkets riktlinjer med 30 procent ansågs det bättre att lämna kvar den förorenade marken i befintligt tillstånd.

– Staten och kommunen, om någon, ska väl följa de riktlinjer som är gällande, säger Patrick Risberg, huvudskyddsombud.

I rapporten beskrivs även att halterna uppmäts och bekräftats men att inga åtgärder gjorts eftersom det inte ingick i saneringsuppdraget.

”I provpunkt Likboden SV Söder, 1,4 meter under markytan, har kvarlämnats halter överskridande naturvårdsverkets generella riktvärde för MKM [mindre känslig markanvändning] avseende summa PAH-H, där bedömningen gjorts att föroreningen inte härrör från dieselläckaget.”

Samband med flertalet cancerfall

Den sammanställda rapporten för dieselsaneringen kom till Karlskrona kommuns miljöavdelning i slutet av 2015. Inga åtgärder har gjorts och kommunen vill inte kommentera ärendet när SVT Nyheter Blekinge kontaktar dem.

För Kustbevakningens del är detta ytterligare något som de, tillsammans med ett utomstående konsultföretag, måste titta närmare på för att komma underfund med sjukdomarna i personalen.

– Det kan vara en kombination av arbetsbelastning, byggnaden, vem vet. Det måste instituten nu titta närmare på, säger Patrick Risberg.

– Jag vet att det var viss förekomst men att det var en ganska liten koncentration. Men vi kommer skicka över den slutrapporten till konsultföretaget som nu hjälper oss med analysen, säger Helene Frykler, personaldirektör på Kustbevakningen.

Polycykliska aromatiska kolväten – PAH

PAH:er delas in i tre undergrupper beroende på dess ämnens molekylvikt, från låg till hög vikt.

PAH-L : naftalen, acenaften och acenaftylen.

PAH-M : fluoren, fenantren, antracen, flouranten och pyren.

PAH-H : bens(a)antracen, krysen, bens(b)fluoranten, bens(k)fluoranten, bens(a)pyren, dibens(ah)antracen, benso(ghi)perylen och indeno(123cd)pyren.

Källa: Naturvårdsverket; ”Generella riktvärden för förorenad mark”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet