Familjen Karlsson består av 1,5-årige Leoh och hans föräldrar Zita och Tony Karlsson. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Glädjebeskedet för 1,5-årige Leoh – får förskoleplats på Hasslö

Publicerad

På måndag skulle Hasslöfamiljen kört två mil enkel resa till Rosenholm för att påbörja inskolningen av sonen Leoh. Men i sista stund hörde kommunen av sig – 1,5-åringen har nu fått plats på förskolan på ön.

– Ett fantastiskt besked, säger pappan Tony Karlsson.

I slutet av september berättade vi om snart 1,5-årige Leoh som inte får någon förskoleplats på Hasslö där han och familjen bor. Beskedet kom som en chock för föräldrarna som båda skulle börja nya arbeten och planerat för Leohs förskolestart i november.

På måndag skulle de ha kört två mil enkel resa till en förskola på Rosenholm i Karlskrona där Leoh blivit tilldelad en plats. Men så kom glädjebeskedet – i sista stund hörde kommunen av sig.

– I går fick vi ett fantastiskt besked. Kommunen ringde och har ordnat en plats på Hasslö. Det här blir otroligt förenklande för oss, berättar Tony Karlsson.

Leohs mamma Zita Karlsson fortsätter:

– Barnet får ju kortare dagar och vi slipper alla onödiga körningar. Man får verkligen ro, säger hon.

Jobbar på lösning för fler

Beskedet från kommunen har varit att förskolan är full och att tolv barn har blivit nekade plats, då kön väntas stå still fram till sommaren. Barnen har istället, likt familjen Karlsson, hänvisats till förskolor i övriga kommunen.

För Leoh har Hasslö förskola kunnat lösa placeringen efter en förändring i befintlig barngrupp, meddelar Karlskrona kommuns förskolechef.

– Vi jobbar fortfarande på att hitta en lösning för fler, säger Solvig Ohlsson, förskolechef i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.