Mulo Djopa är försiktigt positiv efter kommunens remissyttrande om böneutrop i Kungsmarken. Foto: SVT

Godkänner böneutrop – om ljudet inte stör

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun ger islamiska kulturföreningen klartecken till fortsatta böneutrop i Kungsmarken – förutsatt att ljudet inte stör grannar i området. Och innan tillstånd ges bör polisen diskutera frågan med närboende, skriver kommunen.

Det framgår av det yttrande som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden förväntas ta beslut om i nästa vecka och som ska ligga till grund för ett eventuellt tillståndsbeslut från polisen. Liksom Växjö kommun – som nyligen behandlat ett parallellt ärende – tar miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskrona endast hänsyn till gällande lagstiftning kring ljud- och bullernivåer.

Det innebär att nämnden, när beslut tas i nästa vecka, säger ja till kulturföreningens ansökan om fortsatta utrop från minareten – men att dessa i så fall måste hållas inom ramen för folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudvolymer.

– Nämnden tar alltså inte ställning till innehållet eller vad som sägs, förklarar Carl-Göran Svensson (M), andre vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Hur Moderaterna ställer sig när frågan avgörs i torsdag nästa vecka vet han inte i dag:

– Jag ska diskutera ärendet med min grupp först.

”Känns jättepositivt”

I sitt yttrande skickar kommunen också en uppmaning till polisen att föra en dialog med boende i Kungsmarken innan tillståndsfrågan avgörs av myndigheten.

För islamiska kulturföreningen innebär kommunens yttrande försiktig optimism och hopp om att inom kort kunna återuppta utropen efter de två anonyma klagomål om bullerstörningar som lämnats in till Karlskrona kommun.

– Våra medlemmar har varit oroliga, men det här känns jättepositivt, säger Mulo Djopa, vice ordförande.

Hur har reaktionerna varit sedan utropen stoppades?

– En del har varit oroliga att det ska bli förbud. Det har aldrig varit vår mening att provocera, irritera eller störa någon. Utropen är till för att dem som tillhör vår förening ska känna glädje.

”Ett känsligt ämne”

Normalt sett ligger denna typen av ärenden på tjänstemannanivå men nu tas beslutet av politikerna.

– Det här är ett ärende som bedöms vara av principiell art som vi aldrig haft förut. Det är också ett känsligt ämne som rör upp känslor och därmed tycker man att det ska ligga på den politiska nivån, säger Magnus Larsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.