Blekinge har fått sin första minaret Foto: SVT

Islamiska kulturföreningen: ”Vi har inte fått några klagomål”

Uppdaterad
Publicerad

Både inför bygget av minareten i Kungsmarken i Karlskrona och inför det första böneutropet har det förts diskussioner. Men sedan böneutropen började höras varje fredag har det varit tyst från kritikerna, menar Islamiska kulturföreningen.

När minareten i Kungsmarken för ungefär fem månader sedan stod klar fick nyheten stor spridning i sociala medier och även en hel del kritik.

– Det har varit diskussioner då och då när något politiskt parti vill lyfta frågan när de inte har något annat att satsa energi på, säger Mulo Djopa, som är vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gick under torsdagen ut med att partiet är emot böneutrop.

– Fram till idag har det varit lugnt och vi har inte haft några klagomål utan det har bara varit glädje för de som har väntat på detta. Och de som har haft åsikter innan har slutat att klaga så det har inte lyfts igen förrän nu, säger Mulo Djopa.

”Vill locka väljare”

Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföreträdare i landet att rösta nej till att tillåta böneutrop från moskéer och Kristdemokraterna i Karlskrona meddelande i dag att de följer partiledaren.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot.

Vad säger du om Ebba Busch Thors utspel?

– Jag tänker att det är hennes politiska program och hon vill närma sig Sverigedemokraterna eller ha en del av deras väljare likadant som hennes företrädare här i Karlskrona kommun, säger Mulo Djopa.

Böneutropen från minareten i Kungsmarken i Karlskrona sker mitt på dagen varje fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.