Foto: Stina Sandström/SVT

Minaretpremiär i dag – men utan böneutrop

Publicerad

I dag hålls den första fredagsbönen i Kungsmarken i Karlskrona sedan den 17,5 meter höga minareten kommit på plats. Men något riktigt böneutrop blev det inte i dag.

Tidigare i veckan berättade SVT Nyheter Blekinge om hur länet nu har fått sin första minaret och att det nu en gång i veckan kommer att ske böneutrop från minareten.

Nyheten har fått stor spridning i sociala medier och även en hel del kritik, bland annat från personer som menar att de inte vill höra böneutropen.

– Folk klagar och säger att de inte vill höra starkt ljud. Det är till och med någon från Kiruna som skrivit och varit emot detta, men då börjar jag tänka att det är 100 procent säkert att de inte kommer höra detta i Kiruna, säger Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen.

”Förstår inte att man vill sprida hat”

Vad tänker du om att det finns de som är kritiska?

– Det förstår jag helt. Det är inte något ovanligt. Sedan vi skapades som människor har det alltid funnits sådana som är emot någon annans religion, säger Mulo Djopa och fortsätter:

– Jag kan inte förstå är att man vill sprida hat och rädsla. Det är bättre att vi pratar med varandra, så att vi ser vad det är som man tycker är dåligt.

Behöver fixa tekniken

I fem år har den Islamska Kulturföreningen planerat för att moskén, som tidigare varit en gymnastiksal, ska få en minaret. Och nu när det blivit verklighet kommer den ljuda en gång i veckan, i samband med fredagsbönen som hålls vid lunchtid.

Planen är att sätta upp en högtalare i minareten, men än har den inte installerats. Istället hölls i dag en vanlig fredagsbön.

– I dag är det inte ett böneutrop så som man tänker det. När vi skaffar allt kan vi säga att det är ett officiellt böneutrop. Vi ska diskutera i helgen och se om vi kan engagera någon som kan installera allt, säger Mulo Djopa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.