Den oberoende utredningen om Vattenborgsaffären underkänner de två fastighetsvärderingar som gjordes. Foto: SVT

Granskning slår fast: Värderingarna av Vattenborgen för höga

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om turerna kring Vattenborgsaffären ifrågasätter starkt de värderingar av fastigheten som gjordes inför köpet. Prislappen landade på 26 miljoner kronor – trots att borgen under lång tid stått tom.

Först på måndag nästa vecka väntas Karlskronaalliansen offentliggöra den anlitade utredningsbyrån Delphis slutsatser.

Rapporten väntas lämnas till kommunen i dag – men tillräckligt sent för att inte hinna diarieföras och lämnas ut.

Vattenborgen i Karlskrona

Men SVT Nyheter Blekinge kan redan nu avslöja delar av innehållet. Bland annat slår utredningen ner på de värderingar som gjorts av borgen och som låg till grund för den prislapp på 26 miljoner kronor kommunen och fastighetsägaren kom överens om.

Men eftersom renoveringsbehovet var omfattande och då borgen länge stått outhyrd menade fastighetsexperten Hans Lind att den högt räknad var värd 14 miljoner kronor.

Granskningsrapporten menar att de två värderingar som gjorts starkt kan ifrågasättas – bland annat då ingen hänsyn tagits till den så kallade vakansgraden: alltså hur länge objektet stått utan hyresgäst.

Oklart vem som tog initiativet

Rapporten pekar också på flera brister i den interna processen: avtal som inte diariefördes samt avsaknad av behovsanalys.

Enligt vad SVT erfar ska det också finnas delade uppfattningar mellan politiker och tjänstemän om hur hela affären initierades: vem som tog initiativet till affären – kommunen eller fastighetsägaren.

Oppositionspolitikern Magnus Larsson (C) är en av dem som tydligast ifrågasatt de två värderingarna av Vattenborgen.

Han har tagit del av rapporten i sammanfattad form, men vill i dag inte ge några kommentarer kring utredarnas slutsats.

– Jag vill läsa rapporten i sin helhet innan jag uttalar mig. Men av det jag sett ger den en bra beskrivning och bild av hur det hela gått till och hanterats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet