Michael Örknér från Olofströmshus är kritisk mot gränspolisens uppmaning. Foto: SVT

Gränspolisen vill att bovärdar tipsar om illegala flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommunala bostadsbolag i Blekinge har fått mejl från gränspolisen där de uppmanas informera om människor som vistas illegalt i Sverige.

Blekinges spaningsgrupp hos gränspolisen har bland annat skrivit följande i mejlet:

 ”Det vi söker är information angående adresser där ni upplever att det vistas fler personer än vad som är skrivna” och ”De vi söker för att kunna verkställa ur landet, gömmer sig ofta hos släktingar/andra bekanta”.

Men det kommunala bostadsbolaget Olofströmshus ser inte detta som deras uppgift och menar att om gränspolisen vill veta det så får de utöka sina resurser.

– Detta är ingenting som vi ställer upp på, säger Olofströms hus vd Magnus Lindahl till SVT Nyheter Blekinge.

”Det finns inte i min värld”

Magnus Lindahl säger att Olofströmshus vill vara en trygg hyresvärd och inte säga vilka människor som är i lägenheterna.

– Våra hyresgäster måste kunna lita på att vi inte springer runt och kollar vilka besökare de har. Det finns inte i min värld, säger Magnus Lindahl.

Gränspolisen menar att detta handlar om ett politiskt beslut om att öka antalet utvisningar. För detta behöver man allmänhetens hjälp, bland annat i form av information från bovärdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.