Pollen i en sjö. Arkivbild. Foto: TT

Gräspollenvåg drar in över Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Mängden björkpollen har börjat avta i södra och mellersta Sverige. Men den som är allergisk kan inte att andas ut riktigt än. Nu kommer gräspollenvågen.

De som är allergiska mot gräspollen gör nu bäst i att fylla fickorna med tabeltter, nässprej och ögondroppar. De kommande dagarna är det förhöjd risk för gräspollen i Skåne, Blekinge och delar av Västra Götaland.

– Är du på en äng nu där gräsen blommar så kan du känna av det ganska ordentligt, men annars är det ingen jätterisk just nu, säger forskaren Åslög Dahl som ansvarar för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Kulmen kan komma tidigt

Efter den kalla starten på våren har de senaste dygnens värme gjort att pollensäsongen justerats tillbaka till det normala. Däremot kan de högsta halterna av gräspollen komma tidigare. Kulmen för gräspollen brukar vara ungefär mellan 1 juni och 10 juli.

– Om det fortsätter att vara varmt kan det hända att kulmen kommer tidigare än vanligt men det hänger mycket på hur det blir framöver. Det är för tidigt att säga än, säger Åslög Dahl.

FEM SNABBA TIPS – SÅ GÖR DU FÖR ATT SLIPPA POLLEN

1. Har du allergimedicin? Se i så fall till att ta den i god tid. Helst en månad innan pollensäsongen drar igång som värst.

2. Vädra sovrummet på natten då pollenhalterna är låga och tvätta dina lakan oftare än vanligt.

3. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.

4. Tvätta håret varje dag för att skölja bort pollen som kan ha fastnat och byt kläder när du varit utomhus.

5. Ha fönster och dörrar stängda under dagen.

Källa: Riksförbundet Unga allergiker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.