Ronnebymuseum för Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslutsunderlag för att bygga ett museum för skeppet Gribshunden väntas vara klart innan årets slut. Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) menar att det finns en bred politisk majoritet för detta inom Ronneby kommun.

Förra veckan besökte representanter från Blekinge museum, Ronneby kommun och länsstyrelsen skeppsmuseet Mary Rose i Portsmouth, Storbritannien, för att få inspiration till ett museum för Gribshunden i Ronneby. Att museet ska ligga i just Ronneby ses som naturligt av flera anledningar.

– Skeppet ligger utanför Ronneby. Dessutom var Ronneby den stora staden på medeltiden, Blekinge och Karlskrona existerade inte ens. Sedan finns det en politisk enighet hos alla partier i kommunen, säger Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum.

Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) säger till BLT att det finns en bred politiskt enighet för detta och stöd bland allmänheten i Ronneby för ett museum för Gribshunden. Redan nu avsätter Ronneby kommun en halv miljon om året för arbete med museifrågan.

Tidskapsel från 1495

Gribshunden identifierades 2013 på havsbotten utanför Ronneby. Och 2015 när den 300 kilogram tunga galjonsfiguren bärgades blev det en världsnyhet.

– Gribshunden är en tidskapsel från 1495. Det var den danske kungens flaggskepp, och byggt med samma teknik som både Columbus och Vasco da Gamas skepp, även om det är betydligt större, säger Marcus Sandekjer.

Galjonsfiguren är nu i Danmark för att konserveras, och väntas vara klar i slutet av nästa år.

Fakta: Förliste för 518 år sedan

* Skeppet Gribshunden skulle segla från Köpenhamn till Kalmar 1495.

* Seglatsen genomfördes på uppdrag av danske kung Hans och syftade till att försöka återfå Sverige i Kalmarunionen.

* Fartyget förliste utanför Ronneby sedan det utbrutit en brand ombord.

* Vraket är 30 meter långt och ligger på åtta till nio meters djup.

* Bevarandeförhållandena för vrak i Östersjön är goda på grund av det bräckta vattnet.

Källa: Blekinge läns museum (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.