Mataró-modellen på Maritima museet i Rotterdam. Foto: Blekinge Museum

Gribshunden kan vara ett nederländskt skepp

Uppdaterad
Publicerad

Byggdes skeppet Gribshunden i Nederländerna? Den frågan har väckts sedan en grupp forskare granskat ”Mataró-modellen” på Maritima museet i Rotterdam.

Skeppsarkeolog Niklas Eriksson vid Stockholms universitet ingår i forskningsgruppen som studerar Gribshunden. Han bedömer att Mataró-modellen är det främsta jämförelseobjekt som finns för Gribshunden.

– Mataró-modellen är så vitt vi kan se en miniatyrversion av Gribshunden, säger Niklas Eriksson i ett pressmeddelande.

Figurhuvudet på modellen påminner om Gribshundens ”monster”, enligt Siiri Irskog, arkeolog på Blekinge museum.

– För att kunna undersöka ursprunget närmare behöver vi samarbeta med forskare i bland annat Nederländerna.

Nästa steg blir att hitta former för samarbetet med de nederländska forskarna, både vad gäller arkivforskning och en 3D-modell.

Gribshunden

Gribshunden sjönk i Ronneby skärgård 1495 och var danske kung Hans flaggskepp. Virket ska enligt dendrokronologiska tester ha fällts under vintern 1482-1483 i nordöstra Frankrike. Skeppet är det enda kända fyndet av ett kravellbyggt krigsfartyg som användes vid de stora upptäcktsresorna, bland annat av Columbus och Vasco da Gama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.