Gullan Persson, 89, brukar gå till stadsbiblioteket i Sölvesborg, men nu får hon böckerna hemlevererade. Foto: SVT

Gullan, 89, får lånade böcker till dörren: ”Är mycket nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Att biblioteket i Sölvesborg har stängt dörrarna på grund av coronasmittan stoppar inte Gullan Persson, 89, från att låna böcker.

Hon och andra personer i riskgruppen kan nu få böcker hemlevererade till dörren.

– Det är väldigt viktigt att ha böcker att läsa. Vad gör man annars? säger hon.

Sedan tre veckor tillbaka har biblioteket i Sölvesborg varit stängt för besökare. Men för att kunna fortsätta erbjuda sina tjänster till personer i riskgruppen – som ska hålla distans till andra människor – har biblioteket börjat med hemleveranser.

– Man kan ringa eller mejla till biblioteket och beställa böcker, om man är över 70 år eller tillhör någon annan riskgrupp. Vi kör ut en gång i veckan och lämnar ut böckerna hemma – på behörigt avstånd, säger Elna Hansson, tillförordnad bibliotekschef i Sölvesborg.

Corona i Blekinge

Mycket deckare

Gullan Persson, 89 år, som brukar gå till stadsbiblioteket var fjärde vecka, har beställt hem två kassar med böcker – framför allt deckare.

– Jag var rädd att jag inte skulle få några böcker med det här gick ju jättefint. Jag är mycket nöjd, säger Gullan Persson.

Även i Karlskrona och Ronneby erbjuds personer i riskgruppen hemleverans av böcker.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet