En Häckensupporter åtalas för brott mot ordningslagen för planstormningen efter cupfinalen på Strandvallen i maj 2023. Foto: Polisens förundersökning

Häckensupporter åtalas efter planstormning på Strandvallen

Uppdaterad
Publicerad

BK Häcken vann cupfinalen på Strandvallen med 4-1. Efter slutsignalen rusade supportrar in för att fira med laget.

Nu åtalas en man i 20-årsåldern för brott mot ordningslagen.

Själv säger han att han bara ”plockade upp en hatt” – och att polisen agerande var oprovocerat.

Efter matchen på Strandvallen den 18 maj blev det stökigt på Strandvallen, då en större klunga Häckensupportrar – varav flera maskerade – stormade planen för att fira med bortalaget.

Enligt polisens rapport sökte några av dem också kontakt med besvikna hemmafans. Trots att bortaföljet uppmanades backa lyckades polisen först inte få kontroll över situationen.

Gjorde utfall mot polise

På planen fanns bland andra den man i 20-årsåldern som nu åtalas för brott mot ordningslagen.

– Killen gjorde utfall mot min hals med sina händer, berättar en polis i förhör.

Mannen drogs då åt sidan och kunde identifieras.

”Plockar min kompis hatt”

Själv förnekar mannen brott och menar att han egentligen inte är intresserad av fotboll, utan bara var på plats som sällskap åt en vän.

– Jag går först och plockar upp min kompis hatt och ger den till min kompis. Sen tar polismannen tag i mig oprovocerat, säger han i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.