Foto: TT

Hakkorsflaggor hissades på flera platser i länet

Uppdaterad
Publicerad

Flaggor med hakkors på upptäcktes upphissade i Karlshamn och Karlskrona under måndagsmorgonen. Det har hittats totalt tre flaggor utanför BTH:s lokaler och utanför Blekinge tingsrätt. Även i Skåne hissades flaggor med hakkors.

En flagga var hissad vid Blekinge Tingsrätt i Karlskrona och det har även upptäckts flaggor på Blekinge Tekniska Högskolas skolområden i både Karlshamn och Karlskrona.

– Vi vet inte hur länge de har suttit uppe, säger Kim Hild på polisens ledningscentral.

Även i Skåne hissades flaggor med hakkors, rapporterar TT. En flagga har plockats ned från en bro i Hässleholm samt en i Västra hamnen i Malmö.

Det har upprättats en polisanmälan om hets mot folkgrupp, men det finns inga misstänkta i nuläget. Polisen ska undersöka om det finns kameror i närheten av platserna där flaggorna har varit upphissade under morgonen.

Hitlers födelsedag – kan finnas samband

Dagen då flaggorna hissades är den 20 april som är Hitlers födelsedag. Polisen menar att det kan finnas en koppling till den specifika dagen snarare än ett hot.

– Det låter ju som ett samband. Då får det ju ett sammanhang, menar Kim Hild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.