Anna-Lena Lodenius, expert på extremism, känner inte till något tidigare svenskt fall där dockor i snaror har hängts upp utanför kommunhus. Enligt Daniel Poohl kan vi dock vänta oss fler liknande aktioner från vit makt-rörelsen. Foto: Jessica Gow/TT, Privat och Izabelle Nordfjell/TT

Experten om de hängda dockorna: ”Aldrig hört talas om det i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de hängda dockorna i Skåne och Blekinge är unikt i Sverige, enligt experten Anna-Lena Lodenius. Enligt Expos chefredaktör Daniel Poohl kan vi dock vänta oss fler liknande och uppseendeväckande aktioner från vit makt-rörelsen i framtiden.

Ronnebys kris- och beredskapshandläggare har bekräftat för SVT Nyheter Blekinge att en högerextrem organisation står som avsändare på de lappar som sitter fast på dockorna. Ingen organisation har dock officiellt tagit på sig dådet.

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius har länge granskat såväl höger- som vänsterextremister och enligt henne är fallet med de hotfulla dockorna unikt.

– Jag har aldrig hört talas om det här i Sverige, säger hon.

När det kommer till dockor och budskap är Anna-Lena Lodenius enda referens den tyska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund som var aktiva i Tyskland i början av 2000-talet.

– I sin tidiga ungdomsperiod hängde de dockor över motorvägar.Det är det enda fallet jag kan komma på överhuvud taget.

Hur allvarligt skulle du säga att det här är?

– Det är oerhört allvarligt.

Anna-Lena Lodenius, expert på extremism, känner inte till något tidigare svenskt fall där dockor i snaror har hängts upp utanför kommunhus. Foto: Jessica Gow/TT

”Vill ha uppmärksamhet”

Enligt Daniel Poohl, vd och chefredaktör för Expo, är syftet med aktionen att skapa uppmärksamhet.

– Man vet att det här skapar rädsla och oro. Du får fler rubriker på det här än att springa runt och dela ut flygblad i brevlådor en hel natt. Och det tar ungefär lika lång tid.

– Jag tror tyvärr att vi kan förvänta oss mer av den här typen av uppseendeväckande och reaktionsskapande politiska aktioner.

Enligt Daniel Poohl kan vi dock vänta oss fler liknande aktioner från vit makt-rörelsen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Vad tjänar den här typen av organisationer på att få uppmärksamhet?

– Alla organisationer vill ha uppmärksamhet. Alla vill synas, höras och göra sig själva relevanta. Det är också ett sätt att mobilisera sina egna led och locka nya anhängare. Konsekvensen är också att det blir en skrämseltaktik som gör politikerna, deras anhöriga och andra som håller på med politik nervösa och rädda.

Polisen mer offensiv

Vit makt-rörelsen har flyttat fram positionerna de senaste åren, inte minst förra året, gör staten nog för att stävja extremismen?

– Det går alltid att säga att man kan göra mer. Polisen har många brott att lösa men det är klart att ju större grad man kan rikta en del av sitt fokus på den här typen av extrema grupperingar desto bättre, säger han och fortsätter:

– Inte för att deras brott alltid är jätteallvarliga men för att de skapar väldigt mycket oro i samhället och skapa konflikter. Jag vill ändå tillstå att polisen har börjat ta de här organisationerna på betydligt mer allvar. Man är mer offensiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer