Christian Thernström, Hamnarbetarförbundet Karlshamn.

Hamnfacket i Karlshamn: ”Vi är nödgade att ta till detta”

Uppdaterad
Publicerad

Hamnkonflikten fortsätter att trappas upp. I dag meddelade Hamnarbetarförbundet att de från och med onsdag går ut i full strejk som ett svar på arbetsgivarens stridsåtgärder.

– Vi är nödgade att ta till detta och ser inget annat val, säger Christian Thernström på Hamnarbetarförbundet i Karlshamn.

Det var på onsdagsförmiddagen som Svenska Hamnarbetarförbundet gav beskedet att medlemmarna går ut i total arbetsnedläggelse från och med den 6 mars och tillsvidare. I Karlshamn har förbundet 70 medlemmar.

– Vi har inte satt något slutdatum. Det slutdatum vi har satt är när vi har uppnått ett kollektivavtal, säger Christian Thernström på Hamnarbetarförbundet i Karlshamn.

Hamnkonflikten

Hur lång uthållighet räknar du med att ni har?

– Det är jättesvårt att säga i nuläget. Jag kan ju inte gå ut med exakt hur stor kassa vi har. Men det finns pengar lokalt, från förbundet och internationellt.

Vad kommer det här få för följder i Karlshamns hamn?

– Eftersom vi är en stor del av arbetsstyrkan så kommer det att bli väldiga problem med de flesta godsslagen. Det kommer drabba kunderna, så jag hoppas att det blir en lösning. Det vi begär är inget omöjligt, säger Christian Thernström.

Mats Olsson, som är vd för Karlshamns hamn, kommenterar strejkvarslet.

– Jag har ännu inte hunnit sätta mig in i exakt vad det här beskedet betyder. Men det är tråkigt att vi sitter i den här situationen. Det kommer naturligtvis påverka vår verksamhet väldigt mycket, men exakt hur kan jag inte svara på just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet