Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland sitter man en, två timmar i skyddsrummet” – Hör Kievbon Volodymyr Senatovskyi om senaste dagarnas flyglarm i staden.

Han befinner sig mitt i Kievs flyglarm: ”Extra orolig”

Uppdaterad
Publicerad

I Kievregionen har flyglarmen varit fler än på länge. En av alla som just nu befinner sig i huvudstaden är Volodymyr Senatovskyi, som talar svenska då han tidigare bott i Karlskrona.

– Senaste gången vi hörde flyglarmen var klockan ett i natt, säger han till SVT:s Morgonstudion tidigt på fredagsmorgonen.

Mer än en miljon ukrainska hushåll står utan el efter ryska attacker mot landets infrastruktur. Oron har också stigit för att kriget ska eskalera efter att Ryssland inlett en stor kärnvapenövning i Barents hav utanför Kolahalvön, även om Putin under gårdagen gick ut och sa att man inte har någon avsikt att använda dessa vapen. Samtidigt anklagar Ryssland Ukraina för att vara beredda att använda en så kallad ”smutsig bomb”.

– Men det var ett ganska kort flyglarm på 20 minuter. Annars har vi haft ganska många flyglarm som varit ganska långa de senaste dagarna. Så man sitter ibland i två, tre timmar i skyddsrummet. Men har varit lite extra orolig efter de senaste attackerna mot Kiev, säger Volodymyr Senatovskyi som tidigare bott i Karlskrona.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet