Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En bild av krigets absurda verklighet” – SVT:s team har besökt två av Ukrainas stora hamnstäder, där det just nu är stora kontraster i hur livet ser ut. Foto: Emil Larsson/SVT

Invånarna i Mykolajiv fortsätter att härda ut

Uppdaterad
Publicerad

Hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina är hårt drabbat av kriget och har beskjutits nästan dagligen sedan den ryska invasionen i februari. Ungefär hälften av invånarna i staden har flytt, och de som är kvar har behövt anpassat sina liv till krigets vardag.

Samtidigt pågår en ukrainsk offensiv och i vissa städer, som Odessa, är livet nästan som innan kriget startade, men så är det inte i Mykolajiv. SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg har tillsammans med fotografen Emil Persson återvänt till staden för att träffa några av de som stannat. En av dem är Rustam Mamedov som är musiklärare men numer även cykelbud för Röda Korset – han levererar medicin och mat till behövande.

Trots rädslan för nya robot- och drönarattacker så fortsätter invånarna att göra vad de kan för att få tiden att gå. Rustam undervisar fortfarande i musik – på distans för de elever som flytt, och på plats med de som stannat kvar.

Kriget i Ukraina

– Det är bra för psyket att spela när oron och illskan växer, berättar han.

Se reportaget från Mykolajiv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet