Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartan och visionsbilderna över de finska planerna för stängsel längs den ryska gränsen. Foto: Gränsbevakningsväsendet

Finska riksdagen enig – stängsel ska byggas längs ryska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den finska riksdagen är enig. Det behövs ett stängsel längs gränsen mot Ryssland. Nu ska ett pilotprojekt inledas och planen är att stängsla in så mycket som 26 mil av den totalt 130 mil långa gränsen.

Finlands regering samlade på tisdagen alla riksdagens partier förett säkerhetspolitiskt möte där stängslet var en stor fråga.

– Stängslet byggs i ett förändrat säkerhetsläge som inte ser ut att återgå till det normala på årtionden, om ens det, säger inrikesminister Krista Mikkonen.

Samtliga partier hade redan inför mötet förklarat sig positiva tillett stängsel och när Gränsbevakningsväsendet – myndigheten ansvararför gränsbevakningen – också uttalat sig för ett behov av stängsletär vägen mot ett bygge utstakad.

– Som statsminister ifrågasätter jaginte Gränsbevakningens syn på saken, säger Sanna Marin (SDP) enligtHufvudstadsbladet (HBL).

Hundratals miljoner i budget

Om allt går som det ska, och alla beslut klubbas, ska stängslet vara färdigt om tre till fyra år.

För pilotprojektet reserveras sex miljoner euro i en tilläggsbudget för i år, och sedan kring 140 miljoner för nästa år, i ett kompletterande budgetförslag för 2023.

Se hur planerna på det finska gränsstängslet ser ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.